Grandseteren i ny drakt
Grandseteren er en av fjellstyrets åpne hytter og ligger ved foten av Hærvola, i Kjesbu statsallmenning. Den brukes flittig gjennom hele året av både skigåere, jegere og turfolk.
Grandseteren har trolig fått navnet fra Tore Pedersen Grande som i 1822 hadde bygd seterhus i området. Selv om seterdrifta ble avsluttet og husa forfalt, var området fortsatt et populært beiteområde, og Granseteren var da et sentralt utgangspunkt.
Henning saubeitelag satte senere opp en gjeterhytte i 1943, som ble restaurert på 1980-tallet, og står nå som åpen hytte tilhørende Steinkjer fjellstyre.
Navnet på hytta har vært et diskusjonstema i det siste, om den heter Gransetra, Grandsetra, Grandsætra eller Grandseteren (kjært barn har mange navn). Grand- er korrekt form, siden det er rimelig at det har vært seter for Grandan.
Forma seteren kan virke overraskende, men bakgrunnen er at seter tradisjonelt er hankjønnsord i store deler av Innherred, i alle fall fra og med Skogn til og med Snåsa. I tradisjonell dialekt heter det altså en seter, seteren, (flere) setra, (alle) setran. I dativ: på setra. (Opplysninger fra Tor Erik Jenstad, som har funnet dem i arkivet til trønderordboka, opplysninger bl.a. fra Karl Braset fra Sparbu og Arnold Dalen fra Skogn). Endinga -en har altså ikke noe med bokmål å gjøre. På bakgrunn av tradisjonell dialektuttale vedtok Kartverket skrivemåten –seteren for alle aktuelle navn i Steinkjer kommune i 1995. Samme form er vedtatt i nabokommunene. Så Grandseteren er hyttas offisielle navn.
I løpet av de siste dagene har fjelloppsynet sammen med fjellstyret og frivillige hatt dugnad på blant annet vedhugging og beising av seteren. Laftede bygg kan stå i hundrevis av år. I gamle dager hadde de god konstruksjonskunnskap, lært over tid, som gjorde at de bygde på en måte som gjorde at fukt og vann kunne renne vekk fra bygningskroppen. Husene tålte vær og vind, men tømmer er særlig utsatt for fukt og råte. Et bygg med laftet tømmer lever lenger når fuktigheten holdes vekk fra skjøter og lafteknuter. Selv om bleknet tømmer er vakkert, ble ikke den nye drakten så verst heller, og tømmeret vil bevares i mange år til.
Her kan du ta en rast på turen, eller en overnatting om du ønsker det. En overnatting koster kr 70,- og kan betales med vipps med nummer 650537, eller til bankkonto 4410 48 00448 (innbetaling merkes Grandseteren). Det settes også stor pris på en liten støtte til Grandseteren, slik at fjellstyret kan fortsette å holde den i like god stand også for framtiden.
Velkommen!