Fjellstyret

Fjellstyrene skal forvalte rettighetene og herlighetene i statsallmenningene, der primæroppgavene er å administrere bruksrettene (hovedsakelig seter, beite, jakt og fiske) de bruksberettigede imellom, ivareta de bruksberettigede sine interesser i allmenningene og sørge for at statsallmenningene blir brukt på en best mulig måte for allmenningsbygda. Forvaltningen skal skje på en måte som tar hensyn til naturvern- og friluftsinteressene, og som fremmer næringslivet i bygda. Statskog forvalter grunneierrettighetene i statsallmenningene. Rammene for fjellstyrets virksomhet er satt i Fjelloven § 3.

I Norge er det 94 fjellstyrer, og disse fjellstyrene forvalter størsteparten av de høyereliggende skog- og fjellområdene i Sør- og Midt-Norge. Norges fjellstyresamband (NFS) er en interesseorganisasjon for fjellstyrene, og du kan lese mer om fjellstyrene og fjellstyresystemet på hjemmesidene til NFS

Om Steinkjer fjellstyre


Fjellstyrets virksomhet reguleres av Fjelloven med forskrifter. I henhold til Fjelloven skal fjellstyret "arbeide for å sikre at allmenningen blir brukt på en måte som fremmer næringslivet i bygda og tar vare på naturvern- og friluftsinteressene".

Steinkjer fjellstyre forvalter et område på ca. 232 200 dekar på statsallmenningene i gamle Steinkjer kommune, med hjemmel i fjelloven. Steinkjer kommune ble sammenslått med Verran kommune i 2020, men dette medfører ingen endringer for fjellstyrene i den nye kommunen. Nå er det to fjellstyrer i Steinkjer kommune, Verran og Inderøy fjellstyre og Steinkjer fjellstyre. Statsallmenningene i Steinkjer som forvaltes av Steinkjer fjellstyre utgjør nå kun ca. 11 % av kommunens areal på 2 165 km2. Steinkjer fjellstyre har en ansatt i fullstilling, og har en omsetning på ca. 1 million kroner.

Statsallmenningene ligger stort sett i østre del av kommunen og består av både skog, fjell og vann. Terrenget er lett kupert skogsterreng med innslag av myrer og vann.

Fjellstyret velges av kommunestyret hvert 4. år og består for perioden 2023-2027 av: