Steinkjer fjellstyre ønsker å rette fokus mot rekruttering og fiskekultivering på statsallmenning

Nå som høsten er her, og det går mot en roligere periode i fjellet, er det tid for å mimre tilbake på noe av det som Steinkjer fjellstyre har bidratt med i løpet av sommeren. En av tingene er blant annet muligheten fjellstyret har hatt til å engasjere barn og unge i forvaltning av våre fiskeressurser. En av fjellstyrets målsettinger er å øke interessen for fiske, ved å ha fokus på en fornuftig forvaltning av fiskeressursene, og utrede tiltak som kan utnytte fiskeressursene i statsallmenningen i enda større grad. Å skape rekruttering er vesentlig for å opprettholde en god forvaltning av fisket i Steinkjer.

På statsallmenningene i Steinkjer, der Steinkjer fjellstyre forvalter fiskeressursene, er det drøyt 50 fiskevann. Altså en betydelig fiskeressurs, som i dag langt ifra blir utnyttet til det fulle. Fjellstyret bruker hvert år sine ressurser på å legge til rette for fiske i statsallmenningene.

At mye av fiskeressursene blir stående ubrukt fører ofte til overbefolkede fiskevann, med dårlig kvalitet på fisken. En fornuftig fiskeforvaltning innebærer bruk av ressurser på blant annet fiskekultivering og prøvefiske, for å få tilstrekkelig med kunnskaper om fiskebestandene i aktuelle innsjøer. Målet med fiskekultivering og prøvefiske er nettopp å forbedre kvaliteten på fisken i innsjøene. Dette kan være enkle undersøkelser som skaffer til veie tilstrekkelig med kunnskap som gjør at man foretar de riktige valgene for videre kultivering. Dette er undersøkelser med en metodikk som ofte er godt egnet til å involvere barn og unge i.

I forbindelse med at fjellstyrene har mulighet til å søke om friluftsmidler fra Miljødirektorat, via Norges Fjellstyresamband, er dette en gylden mulighet til å engasjere barn og unge til å drive aktiv fiskeforvaltning.

I løpet av sommeren har Steinkjer fjellstyre fått muligheten til å være med å legge til rette for fiske og friluftsliv ved flere anledninger ved hjelp av friluftsmidler.

Sommersprell

I juni ble fjellstyret, i samarbeid med Ståle Berg - driver av firmaet Go Fishing AS, involvert under Sommersprell i Stod. Sommersprell i Stod er en uke med sommeraktiviteter for barn og ungdom tilhørende Stod/Sunnan i Steinkjer kommune. Uken ble lagt opp til å kombinere både fiskeforvaltning, fiske som matressurs, samt generelt friluftsliv med innføring i kart og kompass, turer i skog og mark, natursti, snekring av fuglekasser, roing, bading og gode historier rundt bålet.  

Sommersprell gikk av stabelen mandag 27.juni til fredag 1.juli. Mandag til onsdag var 5.-10.klasse ved Binde skole ved Henningvatnet, i Båbu statsallmenning. Statskog og fjellstyrets anlegg ved Henningvatnet egner seg ypperlig som base for slike arrangement. Dagene ble brukt til innføring av kart og kompass, stangfiske, garnutsett, garnopptak, fiskeundersøkelser, røyking og grilling av fisk, men også bading og bålkos. At ungdommene er med på å gjennomføre tiltak knyttet til fiske, er ikke bare en god hjelp for fjellstyret, men det gagner også brukerne av vatna ved at det tas ut fisk, og at fangsten blir registrert for å kartlegge tilstanden på fiskebestandene.

På grunn av sterk vind ble det gjennomført bare èn garnnatt. Resultatet ble 68 fisk i 6 utsatte garn. Maskevidden på garna var i str 19 – 24 mm. Gjennomsnittlig lengde var på 22,1 cm, og gjennomsnittlig vekt på 129 gram. Lengde og vekt brukes til å regne ut fiskens kondisjon, K-faktor. Generelt kan vi si at jo feitere fisken er, jo bedre kondisjon har den. Den gjennomsnittlige kondisjonsfaktoren ble målt til 1,16. Når K-faktoren er over 1,0 for ørret er det fisk i fin kondisjon, er den lavere enn 0,9 begynner den å bli mager, og er den over 1,2 kan vi godt karakterisere den som feit. Så selv om størrelsen på fisken i Henningvatnet er liten, er den i god kondisjon.

Senere i uken arrangerte Skogselskapet fiske- og friluftsdag ved Reintjønna i Stod Sellifjell statsallmenning, hvor fjellstyret også fikk mulighet til å være med. Skogselskapet hadde forberedt materiale til snekring av fuglekasser, og fiskeutstyr til alle sammen ved, noe som var populært. Det ble også satt ut en natursti med naturfaglige spørsmål. Været var såpass bra, slik at bading og båtliv tok det meste av fokuset, men noen fisker og fuglekasser ble det.

Henningsommer

Fjellstyret ble senere på sommeren forespurt om å arrangere en aktivitetsdag under Henning-sommer i regi av Henning Lev Vel - et lavterskel aktivitetstilbud for barn og unge i bygda Henning. Opplegget skulle tilpasses aldersgruppen 3.-6. klasse, så Henningvatnet var en passende base også for denne dagen.

Ståle Berg (Go Fishing) bisto fjellstyret også denne dagen, da hans kunnskap rundt det å gi fiskeopplevelser til andre, og å veilede fiskere slik at de kan forberede og lage mat av fisken sin selv, er et unikt innslag under slike arrangement. Som prikk over i’en hadde Camilla Bilstad, ambassadør for foreningen «Kjenne du Båbufjellet» også laget en quiz som passet for anledningen.

Det er en utfordring å tilpasse aktiviteter til ulike aldersgrupper, og å gjøre forvaltning spennende for de yngste er ikke alltid like lett, men av og til er det enkleste det beste. Fjellstyret satte ut garn kvelden før, slik at barna fikk mulighet til å være med på garnopptak og fiskeundersøkelser, som veiing og måling, samt se og høre litt om fiskens anatomi.

Å bruke fisken som matressurs skapte stort engasjement, og falt i smak hos de fleste. Alle fikk prøve både røyking og grilling av fisk på bål.

Alt i alt kunne vi si oss fornøyde med opplegget, og håper at slike dager kan bidra til å gjøre fiske og friluftsliv mer spennende for barn og unge i fremtiden.

Bilder deles etter tillatelse fra Stod Frivilligsentral og Henning Lev-Vel.

Fotograf:

Emma Andrea Johansen, Vegard Forbord, Camilla Bilstad, og Fjelloppsyn Helene Lillevold

Gasta Design

Vi skaper lønnsame nettsider basert på Squarespace, og utviklar gjerne din visuelle identitet eller hjelper deg med digital markedsføring.

Forrige
Forrige

Søkerliste til stilling som daglig leder/fjelloppsyn i Steinkjer fjellstyre

Neste
Neste

Småviltrapport fra regulert periode hos Steinkjer fjellstyre